Caja Badajoz

Badajoz, Spanje

Cjcpaisaje

2015


Een lokale bank legt een daktuin aan gebaseerd op het omliggende landschap.


Afb.1 In het dehesa landschap komen bos, agricultuur en veehouderij samen. (Beeld: freeimages.com)
Afb.2 De tuin loopt over het dak van een nieuw bankgebouw. (Beeld: cristinajorgecamacho.com)
Afb.3 Het ontwerp creëert een startsituatie die over tijd zal veranderen, net als het rurale landschap waar het op is gebaseerd. (Beeld: cristinajorgecamacho.com)
Afb.4 De tuin fungeert als een ecosysteem met uiteenlopende ruimtes en sferen. (Beeld: cristinajorgecamacho.com)

In het westen van Spanje, aan de grens met Portugal ligt de provincie Badajoz. De regio wordt gekenmerkt door het dehesa landschap, waar bos, agricultuur en veehouderij gecombineerd worden toegepast in een droog en heet klimaat. ( i ) Het levert een landschapsbeeld op van uitgestrekte graslanden met kruidachtige beplanting en hoofdzakelijk eiken.


In de hoofdstad van de provincie bouwde de lokale bank Caja Badajoz een nieuw hoofdkantoor. De landschapsarchitecten van Cjcpaisaje maakten een ontwerp voor de buitenruimte en baseerde zich hiervoor op de dehesa. Het bureau onderzocht dit ecosysteem met het doel de werking van het systeem na te bootsen zonder een letterlijke kopie te maken. Vooral de lokale bevolking moest zich vrij voelen deze ruimte net zo te gebruiken als ze het landschap doen. ‘Als mensen deze buitenruimte voor een hoog bankgebouw net zo gebruiken als ze het natuurlijke landschap doen, om bijvoorbeeld boven op een van de heuvels met vrienden af te spreken, te zingen en tot laat in de avond te praten […], dan wordt deze ruimte kennelijk niet als een stadstuin gezien maar als het omliggende Dehesa landschap’. ( ii )


Het nieuwe bankgebouw bestaat uit een horizontale plint met daarop een schuin oplopende daktuin. Hierop staat een toren van zestien verdiepingen hoog. De daktuin is op alle tijden van de dag openbaar toegankelijk. Subtiele variaties in hoogte, schaduw en bodem vormen een veelheid aan microklimaten die zullen bepalen welke beplanting waar zal gedijen. Ook beplanting die aan komt waaien wordt gedoogd. Het ontwerp creëert een start-situatie, hoe deze ruimte zich precies zal ontwikkelen en hoe die gebruikt zal worden is net zo onvoorspelbaar als het rurale landschap waar het ontwerp op is gebaseerd.


De vormgeving en de materialisering laten zien dat het hier om een ontwerp gaat. Wat op het oog overkomt als een sterk vormgegeven botanische tuin, is in feite een ecosysteem met uiteenlopende ruimtes en sferen – voor zowel de beplanting als bezoekers en bankmedewerkers. De tuin is geen letterlijke kopie van de dehesa, maar wel een verwijzing naar de complexiteit en de verrassing van de dehesa. Het vormingsproces is gekopieerd, niet het beeld, met de bedoeling om de bevolking de vrijheid van de dehesa te bieden.

( i ) https://www.greenroofs.com/projects/caja-badajoz-hq-dehesa-landscape-greenroof-cover-and-gardens-park/, geraadpleegd op 8 maart 2019.
( ii ) mailwisseling Christina Jorge van Cjcpaisaje, oktober 2016.