California Scenario

Los Angeles, Verenigde Staten

Isamu Noguchi

1980


Middenin Los Angeles, ingeklemd tussen Peet’s Coffee, Mastro’s Steakhouse and TGI Friday’s, ligt een abstracte representatie van de geologie en de geografie van Californië


Afb.1 Yoshua Tree, een van de kenmerkende landschappen van California. (Beeld: visittheusa.com)
Afb.2 Het landschap van Californië vormde de basis voor een tuin bij het winkelcentrum South Coast Plaza in Los Angeles. (Beeld: onbekend)
Afb.3 Noguchi verdeelde de tuin – aan twee zijden omsloten door glazen kantoorkolossen, aan de andere zijden door de wit gestuukte wanden van een parkeergarage – in zes sferen. (Beeld: southcoastplaza.com)
Afb.4 De vloer van rode natuursteen bindt alle sferen samen. (Beeld: southcoastplaza.com)
Afb.5 Water Source' is een met zandsteen beklede driehoekige vorm waar een meanderend beekje uitstroomt. (Beeld: onbekend)
Afb.6 Desert Land' is een cirkelvormige heuvel, bekleed met zandkleurige kiezels en beplant met inheemse cactussen en andere woestijnplanten. (Beld: onbekend)

Het landschap van de Amerikaanse staat Californië is divers. Hier liggen het hoogste en diepste punt van de Verenigde Staten, hier bevinden zich de bloedhete Death Valley, maar ook de vruchtbare Central Valley, de groente- en fruitschuur van het land. Ook Amerika’s meest iconische landschap – Yosemite National Park – ligt in deze staat.


Het landschap van Californië in al haar rijkdom – natuurlijk en cultureel – vormde de basis voor een tuin bij het winkelcentrum South Coast Plaza in Los Angeles. Henry Segerstrom, agrarisch tycoon uit een rijke Californische familie, bouwde het complex op de plek van zijn voormalige limaboonplantage. Voor een sculptuur in de naastgelegen tuin benaderde hij kunstenaar Isamu Noguchi. Die drong er op aan om een ontwerp te mogen maken voor de hele tuin. Die tuin, California Scenario gedoopt, is een abstracte representatie van de rijke geologie en geografie van Californië. Noguchi: ‘Ik wilde iets doen voor heel Californië – haar water, woestijn, krachtbronnen en landbouw.’ ( i )


Noguchi verdeelde de tuin – aan twee zijden omsloten door glazen kantoorkolossen, aan de andere zijden door de wit gestuukte wanden van een parkeergarage – in zes sferen. De vloer van rode natuursteen bindt alles samen. De Forest Walk bestaat uit een rechthoekig, oplopend gazon, omsloten door negen sequoiabomen, verwijzend naar het Sierragebergte. De Energy Fountain – een granieten kegel met een stalen cilinder waaruit water spuit – staat symbool voor de dynamiek van Californië. Land Use is een rechthoekig blok graniet op een met kamperfoelie begroeide heuvel, volgens Noguchi een verwijzing naar het ‘verstrijken van het leven’ en tegelijkertijd ‘een testament van degenen die Amerika groot maakten’. ( ii ) Desert Land is een cirkelvormige heuvel, bekleed met zandkleurige kiezels en beplant met inheemse cactussen en andere woestijnplanten. Water Source is een met zandsteen beklede driehoekige vorm waar een meanderend beekje uitstroomt. Dit beekje verdwijnt in Water Use, een gepolijste, witgranieten piramide. Later is het beeld The Spirit of the Lima Bean toegevoegd, een eerbetoon aan de Segerstromfamilie, die fortuin maakte met de verbouw van limabonen.


Zijn achtergrond als kunstenaar hielp Noguchi: ‘Ik wilde de essentie van de elementen begrijpen en een samensmelting der dingen tot stand brengen, dat de kern van beeldhouwkunst is.’ ( iii ) De tuin is ook een aanklacht: ‘Het paradijs dat Californië oorspronkelijk was, is getransformeerd […], misschien vernietigen we natuurlijke bekoorlijkheid zodra we onszelf opdringen. Deze tuin is een soort monoloog die reflecteert op waarom de situatie is zoals die is.’ ( iv ) Met California Scenario wilde Noguchi de inwoners van Californië laten nadenken over hun relatie met het landschap en hun rol als ‘stewards van het natuurlijke’.

( i ) Hayden Herrera, Listening to Stone. The art of life of Isamu Noguchi, London, 2015, p. 463.
( ii ) Hayden Herrera, Listening to Stone. The art of life of Isamu Noguchi, London, 2015, p. 461.
( iii ) Hayden Herrera, Listening to Stone. The art of life of Isamu Noguchi, London, 2015, p. 461.
( iv ) Hayden Herrera, Listening to Stone. The art of life of Isamu Noguchi, London, 2015, p. 461.